2019-ben a gödöllői Szent István – ma már Magyar Agrár- és Élettudományi – Egyetem campusán került megrendezésre a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) sörversenye, ahol a végső fordulóban (BOS – Best of Show) komoly vita alakult ki a zsűriben, hogy két remek sör közül melyik legyen a Grand Champion. A Monyo Boris the Blade 2018-as évjáratú söre kiforrott, gyönyörű imperial stout volt. Én akkor mellette voksoltam. Kihívója a Mad Scientist Pamela Black imperial porter akkor még fiatalabb, kissé nyersebb sör volt. A zsűri viszont az izgalmas anyaghasználatot és a hordós érlelésből eredő ízeket díjazta. A Pamela Black, egy új termékvonal első képviselője kapta a nagydíjat.
A Mad Scientist Barrel Project
2018-ban Dénes Balázs vezetésével indult be a Maglódi úton a Mad Scientist új „őrült” kezdeményezése, a Barrel Project. Egy évvel az indulás után került a sörös boltokba az első két darab. A Coffee of Champions, egy Islay whiskys hordóban érlelt, kakaóbabbal és vaníliával finishelt, milk stout, ami a 10-12% alkoholt tartalmazó imperial stoutokhoz képest egy krémesebb, „könnyedebb” verzió, csupán 7% alkohollal. Itt nem az erős testességen, hanem az ízeken volt a hangsúly.
A vanília és kakaó kínálta plusz ízekkel és az islay-whiskyk jellegzetes füstös tőzegességével hozta az izgalmas harmóniát.
A már említett Pamela Black egy 11%-os imperial porter, ami jamaicai rumos és mezcalos hordókban érett. A KSE-sörverseny után fél évvel volt szerencsém újrakóstolni a Jégkertben, és addigra szépen összeérett és csodás, kiegyensúlyozott ízeivel teljesen meghódított. El is tettem magamnak egy palackkal, hogy valamely neves alkalommal bontsam ki ezt a remek sört.
Azóta a Barrel Project rengeteg új, a főzdére jellemzően sokszor meghökkentő, mégis ízben tökéletes kompozícióval állt elő. A hordókat folyamatosan szerzik be, és a főzde több sörfőzője már az induláskor választhatott magának, hordót, sörstílust és fűszereket, alapanyagokat, így egészen izgalmas újdonságok is felkerülnek a webshop kínálatába.
Ezeknél a tételeknél az exkluzivitás és a kísérletező izgalom a fontos, nem a mennyiség. Így a Madhouseban, vagy fesztiválokon lehet csapról kóstolni, mint például a 2023-as Budapest Beer Week-en debütált Night of the Witch-et, ami egy gines hordóban borókával, fenyőmaggal és fenyőrügyekkel érlelt imperial stout, mely a komoly történelmi múltra visszatekintő finn házisör, a borókán átszűrt, „sütőélesztővel” erjesztett sörfajta, a sahti stílusát ötvözi az imperial stoutok jellegzetes jegyeivel.